• Compleet assortiment
  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Retourneren binnen 30 dagen
  • Veilig betalen met Creditcard, Ideal, PayPal of Klarna

Productonderhoud

Snelle navigatie

01. Hoe onderhoud ik mijn producten van geborsteld staal?

Er zijn speciale schoonmaakmiddelen voor geborsteld staal op de markt. Mocht je deze nou niet bij de hand hebben dan kunt je producten van geborsteld staal ook eenvoudig schoon maken met een druppel olijfolie op een droge microvezel-doek. Hiermee haal je eenvoudig vlekken weg en ontstaan er minder snel nieuwe vlekken, zoals vingerafdrukken. Gebruik nooit chloor of chloorhoudende, agressieve of schurende schoonmaakmiddelen, vooral niet op de kunststof onderdelen van je product.

02. Hoe onderhoud ik mijn gelakte pedaalemmer, broodtrommel of voorraadbus?

Je kunt het betreffende artikel schoonmaken met een vochtige doek en een normale allesreiniger. Gebruik nooit agressieve of schurende schoonmaakmiddelen.

Voorraadbussen mogen in een handwas gereinigd worden maar moeten daarna goed gedroogd worden, tip: vul de bus pas na min. 2 uur zodat alle vocht uit de kieren is.

03. Hoe onderhoud ik mijn buitenbrievenbus?

Algemeen: gebruik nooit chloor, chloorhoudende, agressieve of schurende schoonmaakmiddelen. Behandel de gelakte delen 1 of 2 keer per jaar met een goede autowas en je brievenbus blijft heel lang in topconditie. Voor de onderdelen van roestvrij edelstaal mag nooit een chloorhoudend reinigingsmiddel gebruikt worden; gebruik hiervoor een speciale roestvrij staal reiniger conform de instructies van de fabrikant. Kunststof onderdelen reinig je met een vochtige doek en een normale allesreiniger. Koperen of messing onderdelen met een doekje met een beetje koperpoets. Vermijd koperpoets op kunststof onderdelen van de brievenbus. Indien nodig kun je het slot smeren met een druppeltje olie.

04. Hoe onderhoud ik de GFT-bak in mijn afvalverzamelaar?

Gebruik voor het schoonmaken van de GFT-bak geen chloor of chloorhoudende schoonmaakmiddelen. Chloor verlaagt de composteerbaarheid van het afval. Groene zeep is een goed alternatief schoonmaakmiddel.

05. Hoe onderhoud ik houten producten?

Plaats een product van hout nooit in de vaatwasser of in de magnetron.

Niet laten weken of onderdompelen in water tijdens het schoonmaken. Schoonmaken met een vochtige doek of oppervlakkig wassen met warm zeepwater en op natuurlijke wijze laten opdrogen. Het product altijd op een droge plaats opbergen. Vermijd direct zonlicht of hitte.

Grote temperatuurschommelingen kunnen vervorming van het product veroorzaken en moeten daarom zoveel mogelijk worden voorkomen.

06. Hoe kan ik een 'krakend geluid' bij mijn Touch Bin® verhelpen?

Als tijdens het openen of sluiten van je Touch Bin een krakend geluid klinkt, kun je dit probleem oplossen door de metalen veer in het scharnier te smeren met kruipolie of siliconenspray. Een druppeltje olijfolie kan voldoende zijn.
Schoonmaak tip Touch Bin

07. Wat kan ik doen als mijn porselein grijze strepen of krassen heeft?

Grijze strepen op een porseleinen oppervlak worden meestal veroorzaakt door het dagelijks gebruik van bestek. U kunt deze voorzichtig verwijderen met staalfix, verkrijgbaar bij supermarkten.

08. Hoe droog ik de capsule van mijn Knapperbox?

Af en toe de capsule minimaal 10 minuten in een warme (>150C) oven leggen.
Let op: niet blootstellen aan open vuur!

09. Hoe gebruik en onderhoud ik de Sensor Bin?

Klik hier voor de Sensor Bin instructies

10. De klep van mijn Touch Bin® blijft niet altijd dicht. Wat kan ik daar aan doen?

Reinig het touch bin slotje (Schoonmaak tip Touch Bin) waarschijnlijk moet het slotje van de Touch Bin klep even gesmeerd worden. Bijvoorbeeld met siliconen-spray, kruipolie (bv. WD-40) of teflon-spray.
Als dat niet werkt, raden wij aan om een nieuw slotje te bestellen.

11. Mijn RVS keukenmes roest. Hoe kan dat?

De kleurrijke Brabantia messen zijn gemaakt van ijsgehard staal en zijn zowel kras- als corrosiebestendig. Toch kunnen ze roesten. Dat zit zo:
De kwaliteit van een mes hangt af van de hardheid. En die hangt weer af van het gehalte koolstof in het mes – hoe meer koolstof, hoe harder en hoe scherper het mes. Maar meer koolstof verhoogt de kans op roest. Daarom wordt er ook chroom aan de messen toegevoegd. Dat vormt een dun chroomoxidelaagje, dat het mes beschermt tegen roest. Het laagje slijt, maar herstelt zichzelf steeds opnieuw.

Onstaan van roest
Als dit chroomoxidelaagje is beschadigd, kan de kleinste druppel water zorgen voor roest of pitcorrosie. Zo’n beschadiging ontstaat bijvoorbeeld door stoten, maar ook vaatwasmiddel, reinigingsproducten, sappen en zuren kunnen het laagje (tijdelijk) beschadigen. Wanneer het beschadigde gedeelte direct in contact komt met water, dus zonder dat het heeft kunnen herstellen, kan er roest ontstaan. Er kunnen door hard contact met niet-roestvrij staal ook kleine deeltjes van dat staal op je Brabantia-mes terechtkomen, en die deeltjes roesten natuurlijk wel.

Voorkomen van roest
Met een aantal kleine trucs kun je roestige messen voorkomen. De 4 belangrijkste:

  • • Maak je messen direct na het gebruik schoon en droog ze daarna meteen af. Lukt dat niet, spoel ze dan in elk geval wel vast af.
  • • Doe je messen liever niet in vaatwasser. Zout, vocht en warmte zijn niet goed voor messen. Wil je je mes toch in de vaatwasser doen, zorg dan dat het niet in contact komt met ijzer of zilver en droog het meteen af als het programma klaar.
  • • Zorg dat je mes niet nat in contact komt met een RVS aanrecht, spoelbak of ander staal.
  • • Slijp je mes regelmatig: door het slijpen wordt een nieuwe chroomoxidelaag gevormd, waardoor er geen pitcorrosie kan ontstaan op de snijkant.


Verwijderen van roest
Toch roest? Poets het weg met een zacht poetsdoekje en een speciaal onderhoudsproduct voor roestvrijstaal. Of giet een flinke scheut azijn op een zachte spons en wrijf de vlekken weg. Daarna de messen meteen afspoelen en afdrogen.