Shopbeoordeling 4.6/5

  • Gratis retourneren binnen 30 dagen
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • Levering aan huis of afhalen* 
  • Veilig betalen met Bancontact, Paypal of creditcard

TIPS VOOR HET VINDEN VAN DE IDEALE AFVALEMMER.

De keuze is enorm. Van glanzend roestvrij staal tot robuust plastic, van inbouw tot vrijstaand, van pedaal tot drukknop en van kanariegeel tot chic grijs. Ben je de draad inmiddels een beetje kwijt? Geen nood, wij helpen je bij het kiezen van een prullenbak die perfect bij jou past.

 

Snel naar:

> HET FORMAAT

> HET GEBRUIK

> MANIEREN OM DE BAK TE OPENEN

> HET UITERLIJK

> KLEINE RUIMTES


HET FORMAAT.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij het kopen van een prullenbak, is hoe groot deze moet zijn. Heb je een groot gezin of woon je alleen? Dat scheelt natuurlijk enorm in de hoeveelheid afval die jouw huishouden produceert en de vuilnisbak die je nodig hebt. Misschien denk je: hoe groter, hoe beter. Maar als je met zijn 2-tjes bent, dan is zo’n grote bak helemaal niet zo handig. Als de zak niet regelmatig wordt vervangen omdat hij nog niet vol is, heb je sneller last van geurtjes. En een gezin met vier kinderen, zal snel spijt hebben van het kopen van prullenbak met een volume van 30 liter. Kies dus een model dat goed bij jouw huishouden past.

Hoeveel huisgenoten?
Je kunt ervan uitgaan dat voor een klein huishouden (tot maximaal drie personen) een afvalbak van 10 tot 30 liter genoeg is. Wie met zijn viertjes woont, kan beter gaan voor een afvalemmer tussen de 30 tot 40 liter en voor gezinnen met vijf of meer personen is een bak van 40 tot 60 liter ideaal.

Welke woonruimte?
Overigens, dit advies over de ideale inhoud is natuurlijk van toepassing op de vuilnisbak in je keuken. In de badkamer of bij het toilet is een compacter model handiger. Neem hier een model van maximaal 10 liter. Voor je studeerkamer of slaapkamer heb je voldoende aan een inhoud van maximaal 30 liter.


HET GEBRUIK.

Vervolgens komt de vraag: wat zijn je eisen aan de afvalemmer?

Afval scheiden.
Wil je eenvoudig het afval kunnen scheiden? Neem dan een prullenbak met twee vakken. Zo kun je direct het gft-afval scheiden van de rest. Wil je nog beter sorteren? Dan kun je beter een prullenbak kopen met minimaal drie vakken. Plastic, papier en glas worden zo makkelijk gesorteerd.

Geruisloze sluiting.
Wil je ’s ochtends liever niet worden gewekt doordat iemand de deksel hard dichtgooit? Dan kun je beter een prullenbak kopen met een geruisloze sluiting.

Fingerprint proof.
Kijk bij het uitkiezen van het materiaal ook naar hoe vaak en door wie de bak gebruikt wordt. Zijn er bijvoorbeeld kleine kinderen die overal met hun handjes aanzitten? Dan kun je best voor een mooie rvs-vuilnisbak gaan, maar let dan wel op dat dit exemplaar een fingerprint proof-coating heeft. Dit voorkomt de afdruk van kleine handjes op de bak.


MANIEREN OM DE BAK TE OPENEN.

Bij het kiezen van je prullenbak, moet je ook kijken naar de manier waarop je de afvalemmer wilt openen.

Voet bediening.
Een van de bekendste is de pedaalemmer. Je opent de deksel met je voet. Voordeel is dat je de afvalemmer zo niet met je handen hoeft te openen. Wel zo hygiënisch. Ook heb je je handen vrij om het afval weg te gooien en krijgen geurtjes weinig kans.

Push it.
Een andere optie is het push-systeem. Je drukt dan de klep naar binnen om hem te openen die daarna met een veer weer op zijn plaats wordt teruggedrukt en de bak goed afsluit. Ook hier kun je twee handen gebruiken iets weg te gooien. Minder handig is dat het afval makkelijk tegen de deksel wordt gedrukt waardoor die sneller vies wordt.

Met een lichte 'touch'.
Met een soft-touch-deksel kan de vuilnisbak eenvoudig worden geopend door er lichtjes op te drukken. Het handige van dit systeem is dat de deksel openblijft staan en je zo eenvoudig meerdere dingen kunt weggooien. Ook bij deze deksel geldt dat die sneller vies wordt doordat je die met je handen en het afval aanraakt.

Goed richten.
Voor propjes papier, zakjes en een kartonnen plakbandrolletje heb je eigenlijk geen deksel nodig op je afvalbak. In de studeerkamer of kantoor is een open afvalemmer net zo handig én leuk. Met één worp, zo vanaf je bureaustoel, kun je het afval in je afvalemmer gooien.


HET UITERLIJK.

De keuze is reuze.
Had vroeger bijna ieder gezin standaard een zinken afvalemmer in het huis, tegenwoordig is er veel meer variatie. Zo kun je een strakke, moderne keuken opfleuren met bijvoorbeeld een brandweerrood exemplaar. Heb je liever dat de vuilnisbak opgaat in het interieur? Neem dan dezelfde kleur als die van je keukenkastjes.

 

Design-item.
Tegenwoordig hoef je je vuilnisbak ook niet meer te verstoppen. Er zijn prachtige designafvalemmers die een echt juweeltje in je keuken zijn. Zo zijn er stijlvolle exemplaren op pootjes die zowel heel stabiel als gemakkelijk te verplaatsen zijn en retro-afvalbakken voor een grappig accent in je interieur. Voor ieder wat wils!


KLEINE RUIMTES.

Inbouw.
Heb je weinig plek in je keuken voor een afvalemmer? Kies dan voor een inbouwafvalemmer in je keukenkastje. Dit is ook een ideale oplossing voor huishoudens die afval willen scheiden: deze systemen hebben namelijk vaak meerdere vakken. Wel is er geen ruimte voor een grote afvalemmer en moet je er een kastje voor opofferen.

Slim gevormd.
Wil je dat liever niet, neem dan een rechthoekige of halfronde vuilnisbak. Die kun je in een hoekje of tegen de muur zetten waardoor hij minder ruimte in beslag neemt dan een rond exemplaar.


NOG EEN LAATSTE TIP.

Oh ja, nog een tip. Met onze tips zal het hopelijk lukken de afvalemmer te vinden die het beste bij jouw huishouden en interieur past. Vergeet echter niet dat als je je nieuwe exemplaar koopt, je ook het juiste formaat zakken koopt. Heel frustrerend als je de zak van je vierkante vuilnisbak wilt vervangen en je er achter komt dat je een rol zakken hebt gekocht voor een ronde vuilnisbak. Kijk dus goed naar de codes en omschrijvingen op de verpakking!