It’s that time of year again: we komen gezellig samen met familie en vrienden om het jaar goed af te sluiten en maken ons klaar om een nieuw te starten. Het is voor velen de gelegenheid om eens ‘all out’ te gaan: we willen écht lekker - en rijkelijk - eten, willen er goed uit zien, andere verwennen met leuke cadeaus,…. En dat is iedereen zijn recht, natuurlijk. Wie houdt daar nu niet van? Maar helaas hangt er vaak ook een duur ecologisch prijskaartje aan de feestdagen. Daarom geef ik je hieronder 5 tips om verspilling tegen te gaan. Samen ons steentje bijdragen aan ‘t milieu? Yes we can!
1. Bewust consumeren
Als we aan de feestdagen denken, dan denken we spontaan aan cadeaus, toch? Een leuke traditie van geven en nemen. Maar ook eentje waarbij er ontzettend veel nutteloze spullen gekocht worden. Een ongewenst cadeau wordt vaak nooit gebruikt en belandt vroeg of laat in de vuilbak. En dat kan echt héél vaak vermeden worden door gewoon simpelweg te werken met wishlists.
Koop aub een geschenk op maat. Ja, toegegeven, een verrassing heeft wel iets spannends, maar je maakt iemand zoveel gelukkiger met iets dat al maanden op hun wishlist staat. Zo weet je ook dat het effectief gebruikt zal worden. No waste!


2. Herbruikbaar inpakpapier
Dit lijkt misschien wel een voor de hand liggende tip, maar toch gebeurt het minder dan we denken. Kan je je inbeelden hoeveel inpakpapier er jaarlijks verspild wordt tijdens de feestdagen? We moeten afstappen van het idee om alles eenmalig te gebruiken: hergebruiken is het nieuwe normaal. Kies daarom voor bijvoorbeeld Japanse doeken die traditioneel worden gebruikt om spullen in te wikkelen. Heb je nog een doos bewaard van een online aankoop? Die kan je ook even goed pimpen met wat knutselgerief dat je ergens in de kast liggen hebt. Laat je creativiteit er maar goed op los.
3. Geen afval in je keuken
Afval vermijden tijdens het koken doe je vooral door goed te plannen en in bulk (verpakkingsvrij) te kopen. Het is dan ook wel belangrijk om het weinige afval dat je hebt, goed te recycleren. Je kan het jezelf gemakkelijk maken en kiezen voor een eenvoudig scheidingssysteem, waar bv. de StepUp pedaalemmers goed van pas komen. Je denkt meteen aan papier, plastic en restafval, maar vergeet zeker ook niet je groenafval te composteren.
Over het feestmaal zelf: het is niet altijd evident om in te schatten hoeveel eten je precies moet voorzien voor een bende. Schiet je dan op ‘t einde met veel eten over? Vraag op voorhand aan je gezelschap om een bakje mee te brengen. Zo kan je de leftovers uitdelen aan je vrienden/familie en vermijd je voedselverspilling.
Heb je toch nog wat over? Verwerk bijvoorbeeld het laatste restje groenten de volgende dag in een lekkere soep. Zorg dat je voldoende plaats hebt in je diepvries, want dat is een ideale plaats om je overschotjes te bewaren.


4. Ster in duurzame mode
Je zou er misschien niet meteen aan denken, maar enorm veel mensen willen per se een nieuwe outfit voor Kerstmis of Nieuwjaar. Iets ‘speciaals’ dat ze uiteindelijk de rest van het jaar niet aandoen. Duik daarom eerst nog eens diep in je eigen kleerkast. Stel eventueel een capsule collectie samen met de items die je geshopt hebt in je eigen kast - ideaal met het Linn kledingrek - en kies daaruit een eindejaarsoutfit. De kleerkast van je mama, zus, beste vriendin, broer ... dat is ook altijd een optie. Je weet nooit welke parels je daar tegenkomt. Er circuleert al zoveel moois dat je zeker en vast een preloved outfit kan scoren. Dan hebben we het inderdaad ook over tweedehands kledij. Op die manier geef je (vaak unieke) stuks een nieuwe thuis en voorkom je op jouw eigen manier verspilling. PS Je portemonnee is je daar meestal ook héél dankbaar voor.
5. (DIY) Duurzame decoratie
Feeling festive? Wij ook! Lekker veel kerst slingers, - ballen en zoveel meer om het gezellig te maken. Maar net zoals er al zoveel kledij de wereld circuleert, is dat hetzelfde verhaal met versiering. Kringwinkels liggen vol met (ongeopende) lichtslingers en kerstballen. Oh, en niet te vergeten: de zolder van je ouders. Ga daar eerst maar kijken voor je iets nieuws koopt. Wanneer je voor tweedehands kiest verleng je het gebruik/het leven van een product - en ook dat is verspilling tegengaan.
De natuur heeft vaak ook veel te bieden: denk aan takken die je in een leuke vorm kan vastbinden, kleine dennenappels als tafeldecoratie of een slinger van gedroogde appelsienschijven.
Upcycling is ook een leuke manier om zelf aan de slag te gaan met versiering. Je vertrekt van iets dat je al hebt & maakt er iets toffers van. Zo kan je bijvoorbeeld een oud confituur potje pimpen tot een leuk kaarsje of een gesprongen lamp omtoveren tot een kleurrijke kerstbal met een likje verf.