VERSPILLEN IS ZONDE.

Heb je restjes lente-ui of kool? Ontkiemende knoflooktenen? Niet weggooien! Kweek er nieuwe groente uit. Regrowing – oftewel hergroeien – is hip. En leuk. Want hoe mooi is het als er een nieuw plantje groeit uit dat stronkje paksoi of restje bleekselderij?

> Wat kun je laten groeien?

Kringloop-kweken

Door regrowing kweek je uit groenteresten nieuwe plantjes. Zo eindigt de levenscyclus van groenten niet in jouw keuken, maar begint die met een beetje liefde en aandacht weer helemaal opnieuw. Dat is goed voor je portemonnee en voor de planeet. En voor je humeur. Want plantjes in huis zijn gezellig. Het kweken van plantjes is een rustpunt, waarbij je iedere dag even kan kijken hoe weinig vooruitgang er weer geboekt is. Ook leuk: je steekt er letterlijk een stukje van jezelf in: de CO² die je uitademt, wordt door de plant gebruikt om te groeien.

Welke groenten zijn geschikt?

Het allerleukste voor regrowing zijn natuurlijk de snijresten waaruit weer een hele nieuwe plant groeit. Denk aan sla, prei, paksoi, lente-ui, chinese kool, bleekselderij… Maar ook knoflook kweek je zo weer op. Gebruik je worteltjes of bieten, dan krijg je blad. Lekker voor in de salade. Ook van pitten kweek je met een beetje geduld en geluk mooie planten, al zal die avocado-boom wel even op zich laten wachten.

Beginnen: wortelschieten

Veel meer dan tijd en aandacht heb je niet nodig om je eigen regrow-tuintje te starten. Een paar lege glazen of potjes en water zijn genoeg, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor onze complete en handige Regrow-kit. Zet je groenterestjes een paar dagen in het water, met de kant waar de wortels waren (of moeten komen) naar beneden. Ververs het water regelmatig, zodat je planten niet gaan rotten. De Regrow-kit heeft drijvende ringen, zodat je stekje nooit te veel of te weinig water heeft.

In het zonnetje

Zet je stekje op een warme, zonnige plek. Vooral in het begin heeft je plant veel licht nodig. Ook warmte is belangrijk. Temperaturen rond de 20 °C zijn het best. Vervang het water regelmatig en geef de plantjes een beetje liefde: praat ertegen! Na verloop van tijd zul je zien dat er nieuwe wortels en/of bladeren ontstaan. Zijn de wortels een paar centimeter lang, dan kan het plantje verhuizen naar een potje met aarde. Is het weer goed, dan kan je plantje naar het balkon of je tuin. En dan is het een kwestie van watergeven en geduld hebben tot de oogst.

"Ik was sceptisch. Erg sceptisch. Bleek ik even een portie ongelijk te hebben."

Ben je een groentje in het vensterbanktuinieren? Dan is de lente-ui of prei de ideale start. Snijd de witte onderkant van de stengel (circa 5 centimeter) en zet die in een glaasje met een klein laagje water. Het duurt maar heel even voordat ze gaan groeien. Als de wortels een paar centimeter lang zijn, kun je de stekjes in een pot met wat potgrond zetten. In de winter moet die binnen voor het raam, maar de rest van het jaar kan je pot naar buiten. Je kunt er steeds wat van afknippen, dus je hebt lang plezier van je regrow-actie.

Kokkerellen met oogst

Van sommige planten kun je blijven eten. Zo kun je van selderij de stengels of bladeren afsnijden die je nodig hebt voor je saus of soepje. En dat geldt bijvoorbeeld ook voor wortelloof. Gebruik om dat te knippen de slimme Tasty+ Kruidenschaar, dan ben je lekker snel klaar. Maak er bijvoorbeeld wortelloofpesto van (goed te bewaren in zo’n handige voorraadbus). Ook lekker: bietenbladsoep of aardpeerscheutpasta. Een baby-mangoboompje of kikkererwtenstruikje is ook een leuk en persoonlijk cadeautje. En wie weet zijn er (online) stekken-ruilbeurzen bij jou in de buurt. Wat ga jij als eerste regrowen?

"Je kunt echt een heleboel dingen doen met de hergroeide restjes. Denk bijvoorbeeld aan wortelstoofpesto, bietenbladsoep of aardpeerscheutpasta."

 1. Hergroeikit Voor kruiden en groenten, TASTY+ - Jade Green
  Hergroeikit Voor kruiden en groenten, TASTY+ - Jade Green
  € 26,95
 2. Vierkante Voorraadbus 0,7 liter - TASTY+ - Light Grey
  Vierkante Voorraadbus 0,7 liter - TASTY+ - Light Grey
  € 8,50
 3. Kruidenschaar TASTY+ - Fir Green
  Kruidenschaar TASTY+ - Fir Green
  € 7,75
 4. Mengkom 3,2 liter, TASTY+ - Fir Green
  Mengkom 3,2 liter, TASTY+ - Fir Green
  € 13,75
 5. Vergiet 2,4 liter - TASTY+ - Jade Green
  Vergiet 2,4 liter - TASTY+ - Jade Green
  € 10,95

Wat kun je laten groeien?

LENTE-UI & CITROENGRAS.

1.

Plaats de onderkant in de kleine pot, met het afgesneden gedeelte naar boven.

2.

Plaats de hergroeikit op een zonnige plek. Controleer het waterniveau om de paar dagen.

3.

Lente-ui. De ui zal bijna direct opnieuw gaan groeien. Snij af wat je nodig hebt en laat de onderkant in het water staan, zodat hij steeds opnieuw blijft aangroeien.

Citroengras. Binnen ongeveer twee à drie weken zul je nieuwe wortels zien verschijnen. Wanneer de wortels sterk genoeg zijn kunnen de stengels in de grond geplant worden. Zorg ervoor dat ze genoeg licht krijgen en warm blijven (binnenshuis) gedurende de winter. Wanneer de stengels ongeveer 30 centimeter lang zijn kun je het citroengras opnieuw gebruiken. Snij gewoon het gedeelte af dat je nodig hebt, je citroengras zal blijven doorgroeien.

SELDERIJ - KOOL - ROMAINE SLA - PAKSOI - PREI. 

1.

Plaats de onderkant in de grote pot. Het bovenste gedeelte moet uit het water steken.

2.

Plaats de hergroeikit op een zonnige plek. Controleer het waterniveau om de paar dagen.

3.

Selderij - Kool - Paksoi. Plaats na ongeveer twee weken
in de tuin of in een bloempot.

Romaine sla. Plant na een aantal dagen de uitlopende
stronken direct in de tuin of in een bak. Oogst wanneer de plant rond 6 à 8 centimeter lang is.

Prei. De prei zal bijna direct opnieuw gaan groeien en blijft groeien. Snij gewoon steeds af wat je wilt gebruiken tijdens het koken.

BIETEN - RAPEN - GROEN VAN WORTEL & PASTINAAK. 

1.

Plaats de onderkant in de kleine pot. Het bovenste gedeelte moet uit het water steken.

2.

Plaats de hergroeikit op een zonnige plek. Controleer het waterniveau om de paar dagen.

3.

Na een aantal dagen zullen er bladeren uit de bovenkant gaan groeien.

Bieten. Laat de plant een tijdje groeien en plant hem dan in de grond. Na ongeveer drie weken, wanneer de bladeren ongeveer 15 cm lang zijn, kun je beginnen met
snijden en de bladeren eten.

Rapen. Laat de plant een tijdje groeien en plant hem dan in de grond.

Groen van wortel & pastinaak. Na 1 à 3 weken zullen er blaadjes uit de worteltopjes gaan groeien. Wanneer dit gebeurt, kun je ze in de grond planten.

AVOCADOPITTEN.

1.

Plaats de pit in de kleine pot, met het puntige gedeelte naar boven. Slechts de helft van de pit moet in het water staan.

2.

Plaats de hergroeikit op een zonnige plek. Controleer het waterniveau om de paar dagen.

3.

Binnen 3 tot 6 weken zal de bovenkant
van de pit open breken. Enkele weken
later beginnen een stengel, mooie
bladeren en wortels te groeien. Binnen
ongeveer drie maanden, wanneer je
boompje ongeveer 20 cm hoog is, kun je
hem uit het water halen en in de grond
planten.

KNOFLOOKKIEMEN.

1.

Plaats de ontkiemende knoflooktenen in de kleine pot. Alleen de onderkant van de tenen moeten in het water staan.

2.

Plaats de hergroeikit op een zonnige plek. Controleer het waterniveau om de paar dagen.

3.

Na een paar dagen zullen de tenen
wortels krijgen. Je kunt het loof van
de knoflooktenen afsnijden en eten
wanneer ze 7,5 centimeter lang zijn.