Shopbeoordeling 4.6/5

  • Gratis retourneren binnen 30 dagen
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • Levering aan huis of afhalen* 
  • Veilig betalen met Bancontact, Paypal of creditcard

De transformatie van Brabantia

Brabantia zit midden in een transformatie. “Waar we voorheen een traditioneel huishoudmerk waren, worden we steeds meer een innovatief designmerk”, vertelt Creative Director Twan Verdonck. “En het leuke is: dit is pas het begin.” Hoog tijd om Twan te ondervragen over de nieuwe weg die Brabantia inslaat.

Twan stuurt het Research- en Designteam van Brabantia aan. “We houden ons bezig met het onderzoeken van de nieuwste trends en consumenteninzichten en deze input gebruiken we voor productontwikkeling. Brabantia zit momenteel in een behoorlijke make-over fase. Ik pakte drie jaar geleden een catalogus van 1989 erbij. We verbaasden ons, want heel veel producten waren nog precies hetzelfde. Het is natuurlijk heel mooi om producten te maken die lang gewaardeerd worden door consumenten, maar sommige producten waren echt toe aan vernieuwing. We willen de lat ook steeds hoger leggen. Dat wil zeggen: nog mooier, plezieriger en duurzamer. Daarom hebben we een heleboel nieuwe producten op de markt gebracht. Tijn (van Elderen, CEO van Brabantia, red.) wil vernieuwen en wil vooruit met het bedrijf. En daarin krijgen we alle vrijheid met het team, dat is heel fijn.”

Minder spullen en meer duurzaam

“Een grote trend die we zien in de markt is dat de consument steeds bewuster wil leven. Modeontwerpster Vivienne Westwood zei ooit: ‘Buy less, choose well and make it last.’ Mensen willen ontspullen, het is niet voor niets dat Marie Kondo zo goed aanslaat. Ook vinden consumenten duurzaamheid steeds belangrijker. We zijn niet de goedkoopste, maar bij Brabantia kiezen we graag voor kwaliteit, waardoor producten lang meegaan. Daardoor ben je als consument uiteindelijk wel het meest voordelig uit.”

“Soms duurt het wel twee jaar voordat een product in de winkel ligt”

“Het is leuk om te zien dat de was buiten drogen weer steeds populairder wordt. Onze droogmolen is niets veranderd, die zit al jaren in het assortiment. Consumenten gaan echter steeds bewuster leven. Buiten drogen is veel milieuvriendelijker en het is ook nog eens beter voor je kleding: die slijt veel minder snel”, vertelt Twan. “Ook wil men afval reduceren: we worden ons steeds bewuster van circulariteit. We hebben daarom een voorraadbus met een maatbeker gemaakt om porties beter af te meten. Zo verspil je minder voedsel. Of denk aan de Regrowkit, om je groente-afval uit te laten groeien tot een nieuwe plant, ja dat kan echt!”

Drukke doelgroep

“Onze doelgroep is bezig met allerlei dingen”, vertelt Twan. “Ze hebben een druk leven te onderhouden: relatie, vrienden, privé, werk, sporten: alle ballen moeten de lucht in gehouden worden. Het huishouden komt daar nog bovenop, als een ‘vervelend’ extra taakje. Dat is jammer, want je bent veel tijd kwijt met het huishouden. Daarom proberen wij huishoudelijke klusjes makkelijker en leuker te maken. We maken producten die je op twee manieren kunt gebruiken, zoals tools uit de keukencollectie TASTY+. We zien dat er verschillende behoeften zijn: koken in het weekend wordt steeds meer een activiteit om samen te doen. Het moet leuk zijn om te doen, niet een ‘moetje’. Daarom hebben we de TASTY+ collectie gelanceerd: een reeks met handige keukenhulpjes met vrolijke kleuren.”

Eyecatchers en hybriden  

Nieuwe producten voor Brabantia dus. De Linn en Bo zijn echte eyecatchers voor in huis. “De Bo Touch Bin is een hybride: het is een meubel en een afvalbak in één. Het is een herkenbaar product, want klanten omschrijven de prullenbak vaak als: ‘Je weet wel, die afvalbak op pootjes.’ Mensen wonen wat kleiner tegenwoordig en daardoor vloeien de woonkamer en keuken vaak samen. De prullenbak is dan meestal goed zichtbaar en dan is het extra leuk dat er een mooie eyecatcher staat. Hetzelfde geldt voor de Linn: de kast en het droogrek zijn één ding geworden. Mensen zijn druk en grissen hun kleding vanaf het droogrek nog voordat ze de tijd hebben kunnen vinden om het op te vouwen. Daar komt de Linn om de hoek kijken: je kunt hiermee je kleding opbergen, drogen en laten luchten. Om terug te komen op de trends: het minimalisme komt hier weer om de hoek kijken. We willen minder spullen, maar ook betere en mooiere spullen.”

Testen, testen, testen

“Het leuke van dit alles is”, vertelt Twan, “dat we pas net begonnen zijn met de transformatie. Er gaat nog heel veel komen op het gebied van klusjes verlichten en huishoudrituelen. We zijn steeds bezig met het vernieuwen van oude producten en het bedenken van nieuwe dingen. Dat is een heel groot stuk uitproberen, en gevoel. Het is waanzinnig leuk om hier onderdeel van uit te maken. Soms is het wel intens, er zijn namelijk 25 meningen in het team, maar die samenbrengen hoort juist bij het creatieve proces. We gaan producten écht mooi maken, met een wauw-factor. Daar doen we heel veel testings voor. We maken soms wel 50 ideeën die we voorleggen aan consumentengroepen. Daar gaan vervolgens een heleboel kwaliteitstesten overheen; we brengen niet zomaar dingen uit. Soms gaat daar wel twee jaar overheen.”

“We willen eigentijds en tijdloos zijn”


“We richten ons nu echt op de toekomst. We willen eigentijds en tijdloos zijn, niet per se hip. Als je hip wil zijn, ben je dat eventjes, maar over een half jaar niet meer. We doen niet mee aan korte termijn trends. We willen producten maken die jaren mooi blijven: consumenten moeten onze producten willen kopen als investering.”