Het reinigen en onderhouden van je strijkijzer

Je strijkijzer is misschien niet je favoriete huishoudelijke apparaat, maar hij zorgt er wel voor dat je in mooie, netjes gestreken kleding de deur uit kunt. Geef je strijkijzer daarom de liefde en zorg die hij verdient. Iedereen heeft een schoon strijkijzer nodig!

Hier volgen een paar eenvoudige tips voor het schoonmaken en onderhouden van je strijkijzer.


De basis van je strijkijzer reinigen 

Soms plakken of branden vezels vast op de basisplaat van een strijkijzer, waardoor lelijke vlekken op kleding kunnen achterblijven. Om van deze vlekken af te komen, wrijf je zachtjes over de vlekken met een vochtige doek en een beetje witte tandpasta of een zelfgemaakte pasta van zuiveringszout en een beetje azijn of water. Maak de basis nooit schoon met huishoudelijke reinigingsproducten, deze kunnen hard zijn en de coating van de plaat beschadigen.


Voorkom strijkplekken op je kleding

Het kan gebeuren dat je strijkijzer een residu op je kleding spuit door de stoomgaten. Dit komt door een opeenhoping van kalk en vuil. Gebruik om dit te voorkomen altijd gedistilleerd water in je strijkijzer (geen leidingwater dat mineralen en afzetting bevat) en reinig je strijkijzer regelmatig met een speciaal ontkalkingsmiddel voor strijkijzers. Een ontkalkingsmiddel voor strijkijzers gebruiken is makkelijk. Giet het ontkalkingsmiddel in het reservoir van het strijkijzer (met het strijkijzer uitgeschakeld) en laat het 10 minuten stomen. Giet vervolgens de resterende vloeistof weg en spoel het reservoir om met gedestilleerd water. Een speciaal strijkdoek tegen strijkplekken is ook een makkelijke oplossing.


Azijn gebruiken om je strijkijzer te reinigen

Je kunt ook zelf een ontkalkingsmiddel voor je strijkijzer maken met witte gedistilleerde azijn en water. Lees echter eerst de instructies van de fabrikant, want door het gebruik van azijn kan de garantie komen te vervallen.

De stoomgaten van je strijkijzer reinigen

Soms raken de gaten die de stoom verspreiden verstopt. Neem een wattenstaafje of een tandenborstel, doop het in een ontkalkingsmiddel voor strijkijzers, witte tandpasta of een mix van reinigingszout en azijn en wrijf zachtjes om het residu te verwijderen.

Een schoon strijkijzer zorgt ervoor dat je kleding er piekfijn uit blijft zien.

Good day, to give you the best Brabantia Experience, we offer our website in several languages.
Based on your location we propose you  the next website(s):